Höstprogram 2018

Alla våra program sker i samarbete med studieförbunden Sensus, Bilda och Ibn Rushd
Programmen sker även tillsammans med andra av våra partners. Se närmare vilka våra partners är här

Se Interreligiösa Centrets event på facebook genom att klicka här
Det går oftast att anmäla sig via eventen.


Höstprogrammet avslutas med jubileumsutställningen

”Kvinnor om Interreligiös Dialog”

som kan ses på Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr fram till den 14 december. Besöksuppehåll 15 december – 1 januari. Öppnar återigen den 2 januari 2019.

Visning bokas i förväg genom att maila berit.bornecrantz@interreligiosacentret.se eller ringa/sms:a mobiltel. 076-8291300


Torsdag 29 november
Kl. 18:00 – 20:30

Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr, Göteborg

Öppet seminarium, ingen anmälan krävs

Jesu rättegång och död

Föredrag av rabbin Peter Borenstein

Jesu rättegång och död har en central plats i kristen teologi. Vad hände? Hur gick det till? Hayim H. Cohn, tidigare domare i Israels (civila) Högsta Domstol, skrev 1967 boken The Trial and Death of Jesus, i vilken han gör en juridisk analys av rättegången. Följ det  spännande resonemanget under ledning av rabbin Peter Borenstein.

Frågestund och samtal efter föredraget.

Fika till självkostnadspris.

Arrangörer: Samarbetsrådet för Judar och Kristna Väst i samarbete med Interreligiösa Centret och Nordiskt Centrum för Interreligös Dialog


INSTÄLLT 

Söndag 21 oktober
Kl. 14:00 – 17:00

Abrahams Döttrars kvinnodialoggrupp firar 10 år!


Tisdag 16 oktober
Kl. 18:00 – 20:30

Interreligiösa centret, Kyrkogatan 25, 3 tr,  Göteborg

Anmälan till 076-82 91 300 eller berit.bornecrantz@interreligiosacentret.se eller i facebookeventet https://www.facebook.com/events/716567775369163/

Församlingarna Rådslag

Varje religiös församling i Göteborg är välkommen att anmäla 2 ombud till rådslaget. Programmet innehåller information om organisationsförändringen och en enklare måltid. Sen anmälan accepteras.

Varmt välkomna!

Arrangör: Interreligiösa Centret


Söndag 14 oktober
Kl. 13:00 – 18:00

Interreligiösa centret, Kyrkogatan 25, 3 tr, Göteborg
Anmäl dig här senast den 1 oktober 2018

Antisemitism, Koranen och Bibeln 2018

Vad läser kristna och muslimer om det judiska folket i sina heliga texter? Vilka texter är eller har använts antisemitiskt? Hur kan vi fortsätta att läsa och använda texterna, utan att vända dem mot det judiska? Vad kan vi lära av varandra? Sön 14 oktober 2018, Interreligiösa centret, Göteborg.

Dagen innehåller tre föreläsningar. Det blir en röst ur ett kristet teologiskt perspektiv, och en ur ett muslimskt teologiskt perspektiv. Om Bibeln och antisemitismen, hur texterna på olika sätt har tolkats genom historien. Och om Koranen på samma sätt, med exegetiska och tolkningshistoriska perspektiv. Dessutom en religionsvetenskaplig kommentar kring varför vi ibland har så lätt att kritisera eller demonisera en annan religiös tradition och hamna i konflikt med den.

Medverkar gör Imam Salahuddin Barakat, Islamakademin och Amanah, Malmö
Karin Zetterholm, universitetslektor, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap; Lunds universitet

Entré: 0 kr
lunch och fika ingår

Arrangörer: Göteborgs och Skara stift i Svenska kyrkan, Samarbetsrådet för Judar och Kristna, Levande Historia Göteborg, Bilda och Interreligiösa Centret.


Lördag 15 september
Kl. 14:30 – 16:30

Interreligiösa centret, Kyrkogatan 25, 3 tr, Göteborg
Anmälan: Maila till henrik.frykberg@svenskakyrkan.se

”Healing Hatred”

Seminarium med Dr. Sarah Bernstein, direktor för Rossing Center for Education and Dialogue, Jerusalem och Rabbi Dr. Michael Marmur, professor vid Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion.

Dr Bernstein presenterar programmet Healing Hatred som man arbetar med på Rossing Centre. “Healing Hatred is an innovative model for interreligious dialogue based on the tools of spiritual counselling, developed to enable participants to communicate about the core spiritual and moral dilemmas that lie at the heart of the Israeli-Palestinian conflict.” Läs mer om metoden här http://rossingcenter.org/en/programs/healing-hatred/

“The Rossing Center for Education and Dialogue is an interreligious organization based in Jerusalem, which promotes an inclusive society for all religious, ethnic and national groups. Through education, encounter, research and advocacy, we foster better relations between Jews, Christians and Muslims in the Holy Land. We believe that understanding, respect, justice and equality will enable us all to live in peace.”

Entré: 0 kr
fika till självkostnadspris

Arrangör: Interreligiösa Centret


Sommaren 2018


INTERRELIGIÖSA CENTRET OCH RÅDET PÅ KULTURKALASET

tempeltur

Tempelturer ges den 15-17 augusti under Göteborgs Kulturkalas. Biljetter till tempelturerna bokas online på Kulturpunkten.nu eller via besök på biljettkontoret inne vestibulen på Stora Teatern. Biljettsläpp dagen innan varje tur kl. 12.00.

Viktigt att tänka på när du deltar på en tempeltur är att visa respekt inför det heliga rummet och de som ber där. Klä dig därför inte utmanande i korta shorts, kort-kort kjol eller bara ärmar. Långärmat, tunika och byxor eller längre kjol är passande. I vissa tempel måste skorna tas av.  Använd därför skor som är lätta att ta av och på. Ibland behöver både kvinnor och män ta på en huvudbonad – som vanligtvis lånas ut i templet – innan insläpp i gudstjänstlokalen. Detta ber vi dig respektera.

I år ser programmet ut som följer:

IMG_6570

Vi ger i år två tempelturer per dag och besöker på varje tur två tempel. Avgång sker framför Stora Teatern, tur 1 kl. 12:00 och tur 2 kl. 16:00. Biljett krävs (men är gratis). Max två biljetter per person.

Observera! att tur 1 på torsdag den 16/8 är en vandringstur vilket innebär att deltagare måste kunna gå i normal takt från Stora Teatern till Smyrnakyrkan på Haga Kyrkogata 2 och därefter från Smyrnakyrkan till Synagogan på Östra Larmgatan 12. 

Ett-göteborg-för-alla-logo-webb

Festivalen ett Göteborg för alla   äger rum fredagen den 17/8 kl. 12:00 – 19:00 i cirkustältet i Bältesspännarparken. Den interreligiösa och interkulturella festivalen har arrangerats årligen sedan 2011 då den uppstod som en manifestation mot protesterna vid bygget av Göteborgs Moské. Vi vill visa att vi inte accepterar ett ”vi” och ett ”de” i vår stad. Vi vill istället verka för nätverk och samarbete över de kulturella, etniska och religiösa gränserna inom kommunen.

Festivalprogrammet ser du här www.ettgoteborgsforalla.se