Vårprogram 2018


MARS
Onsdag 7/3
11.30–13.30 – lunch-seminarium
Förbokas här  Entré 50 kr
Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr

GUDRUN SCHYMAN
föreläser om Härskartekniker och #metoo

 Med anledning av Internationella Kvinnodagen 2018 har vi glädjen att hälsa Sveriges   mest kända feminist välkommen till Interreligiösa Centret.

  • 11.30–12.15 – Föreläsning
  • 12.15–12.30 – Enkel vegetarisk lunch serveras (ingår i priset)
  • 12.30–13.15 – Panelsamtal med tre kvinnor från olika religioner om #metoo i deras respektive samfund. Vi får höra Iman Barudi från Angereds Moské, Annebelle Gyllenspetz från Judiska församlingen, Arci Pasanen från Nimaihuset och en representant från Svenska kyrkan som haft #metoo-kampanjen ”Varde ljus”. 
  • 13.15–13.30 Gudrun signerar och säljer sina böcker

Någon gång har vi alla använt oss av härskarteknik. Det är inte bara män som gör det. Gudrun Schyman lär ut vad härskartekniker är och hur de drabbar oss. #metoo har dragit fram över Sverige. Svenska kyrkan är den enda religiösa organisationen vi hört talas om som haft en #metoo-kampanj. Vad beror det på att inget annat samfund hörts i den offentliga debatten? Kom och lyssna och ställ frågor.  

Bokas på Sensus hemsida på denna länk

Arrangörer: Interreligiösa Centrets Kvinnoverksamhet i samarbete med SensusTisdag 13/3
18.00–20.30
Fri entré. Antal deltagare max 60
Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr

NORDISKA GUDAR OCH GUDINNOR
professor emerita Britt-Marie Näsström föreläser

  • 18.00 – fika / te och kaffe
  • 18.15 – föreläsning

Gudinnor hade de tidiga kristna författarna svårt för, säger Britt-Marie Näsström i sin bok Nordiska gudinnor: Nytolkningar av den förkristna mytologin (2009). Det fanns en kristen teologisk orsak att marginalisera gudinnorna i historien. Under medetiden föredrog man att inte nämna dem. Missionärernas berättelser handlar i stort sett bara om manliga gudar. Även i modernare tid har det varit på samma sätt. Först på 1900-talet började man tala om gudinnor. Kom och lyssna på ett spännande föredrag om nyare forskning.

Arrangörer: Nordiskt Centrum för Interreligiös Dialog i samarbete med Interreligiösa Centret och Bilda


APRILOnsdagarna 4/4, 11/4, 18/4, 25/4 och 2/5
18:15 
Ingen föranmälan. Varje tillfälle är fristående.
Lokal: Domkyrkan

FIKA, FRÅGA OCH UTFORSKA

En öppen samtalsgrupp för oss som funderar över livet, tron och samhället och vill få chansen att prata om det på ett vardagligt och jordnära sätt. Nystart den 4 april kl. 18:15 i Domkyrkan.

Träffarna hålls varje onsdag. Ingen föranmälan behövs.

4/4 Var inte rädd

11/4 Om makt och maktlöshet

18/4 Jag är inte rasist men…

25/4 Hopp och framtidstro

2/5 Öppet tema

Det kommer att finnas gluten- och laktosfritt fika.

Information: Komminister Marie-Louise Bengtsson, Göteborgs Domkyrkoförsamling.
Tel. 031-731 61 41

Arrangörer: Domkyrkoförsamlingen i samarbete med Interreligösa Centret

 Måndag 9/4 – tisdag 10/4
12.00–12.00, lunch-till-lunch.
Anmäl dig här
Lokal: Medborgarhuset, Gamlestan (hlpl SKF)

NIN-KONFERENS – HEALING OF MEMORIES

Vad gör vi med våra minnen av våldsamma konflikter där den andre, med en annan trosuppfattning, gjort våld på oss, våra nära och kära? Hur arbetar vi för försoning trots dessa minnen? Vilka resurser för detta kan vi hitta i våra religiösa texter och traditioner? Vilka metoder och modeller har utvecklats som vi kan använda idag i ett Norden där många av oss bär på minnen av krig och våld?

Dessa teman berörs i konferensen Healing of Memories med medverkande från flera länder i Europa och från Sydafrika. Nordiska Interreligiösa Nätverket är huvudarrangör och värd är Göteborgs Interreligiösa Råd och Center med stöd av Göteborgs stift m fl organisationer.

Program och anmälan, se här

Värd för konferensen: Göteborgs Interreligiösa Råd och Center med stöd av Svenska kyrkan, Göteborgs stift; Levande Historia, Göteborgs stad; Länsstyrelsen i Västra Götalands län; Västra Götalands Regionen; Myndigheten för Statligt stöd Till Trossamfund m fl organisationer.

NIN = Nordiskt interreligiöst nätverk

 Onsdag 11/4  (Förintelsens minnesdag i Israel)
18.00–20.30
Fri entré / Plats förbokas här
Max 100 personer
Lokal: Blå Stället i Angered – vägbeskrivning

Tala-film-tala-liv  

FILMVISNING: BESA THE PROMISE – på Blå Stället i Angered

BESA: The Promise, en aldrig tidigare skildrad historia om om det lilla europeiska landet Albanien som öppnade sina gränser för att ta emot judiska flyktingar, samtidigt som folket uthärdade under ockupation av nazisterna. Från två vittnesskildringar får vi ta del av historien, dels genom Norman H. Gershman, en känd judisk-amerikansk fotograf som bestämt sig för att dokumentera modet och medlidandet hos albanerna; och dels genom
Rexhep Hoxha, en muslimsk-albansk leksakshandlare, som bestämt sig för att återlämna tre värdefulla böcker till den senast överlevande från den judiska familj som hans far beskyddat för sextio år sedan. När dessa två män möts sätts ett oväntat och unikt personligt drama i rörelse, ett som bygger broar mellan generationer och religioner… sammanför fäder och söner… muslimer och judar.

Presentation
Filmvisning
Tala-film-tala-liv-samtal med publiken

Läs mer om filmen här

Arrangörer: Interreligiösa Centret, Samarbetsrådet för Judar och Kristna Väst, Blå Stället, Sensus och filmbolaget JWM Productions

 Torsdag 19/4
18.00–20.30
Fri entré. Antal deltagare max 50.  Kom i tid för garanterad plats.
Inleds med fika, pris 25 kr.
Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr (porttelefon)

ABRAHAM, ISAK OCH ISMAEL 
FADERN, SONEN OCH GUD


Panelsamtal mellan Salahuddin Barakat, imam, Peter Borenstein, rabbin, och Henrik Frykberg, präst

Berättelsen om hur Gud befaller Abraham att offra sin son är viktig för såväl judendom som kristendom och islam. Hur tolkar de tre religionerna denna berättelse?

Ett samtal kring den dramatiska och skrämmande händelsen utifrån Torah, Bibeln och Koranen. 

Arrangörer: Samarbetsrådet för Judar och Kristna Väst i samarbete med Nordiskt Centrum för Interreligiös Dialog, Interreligiösa Centret och Bilda

Foto: Eric Stoltz, Mars 2006; ”Tomb of Abraham”

MAJTorsdag 3/5

Två tillfällen:
Dag:    13.00–15.30  (för dig som kan delta i tjänsten)
Anmälan dag klicka här

Kväll: 18.00–20.30  (för dig som kan delta på fritiden)
Anmälan kväll klicka här

Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr

DOKTORAND LENITA TÖRNING föreläser om INTERRELIGIÖS LEDARSKAPSUTBILDNING FÖR UNGDOMAR – erfarenheter och slutsatser

Varför är ungdomar och unga vuxna aktiva i interreligiösa projekt? Vad är det som driver dem? Och vad tar de med sig från det? Det här seminariet kommer beröra dessa frågor med utgångspunkt från en pilotstudie som Lenita Törning genomfört med deltagare från Tillsammans för Sveriges interreligiösa ledarskapsutbildning i Göteborg. Seminariet kommer också inkludera en diskussion med Noomi Gustafsson, TFS, om möjligheter och utmaningar med interreligiöst ungdomsengagemang som redskap för att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism – och varför samhället behöver det.

Arrangörer: Tillsammans för Sverige/Fryshuset Göteborg i samarbete med Interreligiösa Centret, Sensus och Bilda

 Tisdag 8/5
18.00–20.30
Boka din plats här
Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr (vid stort antal anmälningar ändras adressen)

FÖRSAMLINGARNAS RÅDSLAG

Två gånger om året har Göteborgs alla religiösa församlingars ombud  och representanter för Göteborgs kommun bjudits in till ett rådslag där val till Interreligiösa Centrets styrgrupp förrättats.

Med anledning av omorganisering av Göteborgs Interreligiösa Råd och Center kommer årets rådslag att innehålla information och utbildning om organisationsförändringen och dess konsekvenser.

Enklare förtäring, kaffe och te.

Församlingar kan anmäla max. 2 deltagare.

Anmälan på Sensus hemsida, se här


Arrangörer: Interreligiösa Centret i samarbete med Sensus

 Måndag 14/5
18.00-21.00
Anmälan här
Lokal: Medborgarhuset Gamlestan (hlpl SKF)

JUBILEUMSMIDDAG

Med anledning av att Göteborgs interreligiösa råd fyllt 10 år 2017 bjuds församlingsledare, tidigare medarbetare och samarbetsorganisationer in till en gemensam middag. 

Program meddelas senare.

För information: Kontakta samordnare Berit Bornecrantz Dias, mobiltel. 076 82 91 300 eller mail  berit.bornecrantz@interreligiosacentret.se


Arrangörer: Göteborgs Interreligiösa Råd och Center i samarbete med Bilda

 Tordag 17/5                      For English version please scroll down
18.00–20.00
Boka din plats här
Antal deltagare max 60 personer.
Fritt inträde!

Lokal: Interreligiösa Centret, Kyrkogatan 25, 3 tr 

HASIA R. DINER
professor i amerikansk judisk historia vid New York University 

REMEMBERING THE HOLOCAUST IN THE USA 19451962

– Unveiling the Myth of Silence

ATT MINNAS FÖRINTELSEN

– myten om tystnaden i USA under åren 1945–1962

I forskningen om Förintelsen fanns det länge en utbredd uppfattning om en ”tystnad” – både i USA och i Sverige – om nazisternas folkmord fram till Eichmannrättegången i början av 1960-talet. Det har exempelvis hävdats i den nordiska historieskrivningen om Förintelsen att åren direkt efter krigsslutet kännetecknades av en ”tystnad” hos olika judiska grupper och organisationer, liksom mellan överlevande och deras barn.

Den amerikanska historikern Hasia Diner har visat att den föregivna tystnaden i själva verket är en myt och att historieskrivningen är falsk, vilket hon ingående redogör för i sin bok We Remember with Reverence and Love. American Jews and the Myth of Silence after the Holocaust, 1945-1962 (2009). Diner visar att det aldrig har funnits någon kollektiv ”minnesförlust” bland judarna i USA om Förintelsen. Hon ger i sin bok en rad olika exempel på motsatsen.

Hasia Diner kommer vid sin föreläsning den 17 maj att närmare berätta om sin forskning om minnet av Förintelsen och hur man skall förstå ”myten om tystnaden”. Föreläsningen följs av ett samtal mellan Hasia Diner samt författaren och forskaren Kenneth Hermele.

Föreläsningen och samtalet är på engelska! 

Varmt välkomna till detta intressanta föredrag!

English version       Pre-registration to the lecture hereHasia Diner English


JUNITisdag 5/6  (Världsmiljödagen)
18.00–20.30
Fri entré. Antal deltagare max 60
Förbokning: Klicka här
Lokal: Interreligiösa Centret. Kyrkogatan 25, 3 tr

NATUREN ETT OBJEKT ELLER ETT SUBJEKT?

Förhållandet till naturen ställs på sin spets när vi lever med klimatförändringar och det faktum att fler och fler ​djur​arter utplånas från jorden. Naturens Rättigheter är en växande rörelse som talar om naturen som ett rättssubjekt, dvs​ med egna rättigheter, och som tar vår relation till den till en ny nivå. Mycket av rörelsens tankar kommer från urfolkens världsbild, men har också fått inspiration från exempelvis hinduernas berättelser om naturens väsen. Vad har urfolkens och den vediska världssynen att lära oss och hur kan vi arbeta med detta politiskt? Välkommen till en kväll där vi tar oss an dessa frågor.

Föreläsare under kvällen kommer att vara Carmen Blanco Valer, Johannes Marainen och Arci Pasanen.

Carmen Blanco Valer –  aktivist och folkbildare för Naturens Rättigheter och klimaträttvisa, folkhögskolelärare och själv av Quechua ursprung. Hon har skrivit och föreläst om Buen Vivir (det goda livet, ett gott lever) i många år, som är Sydamerikanska urfolkens världsbild varifrån rörelsen från Naturens Rättigheter har hämtat sin kunskap.

Johannes Marainen – same med renskötar bakgrund kommer att reflektera över frågan utifrån ett samiskt perspektiv.

Arci Pasanen –  kommer att tala utifrån sin hinduiska tro om naturens subjektivitet ur ett vediskt perspektiv.

 

Arrangörer: Interreligiösa Centret i samarbete med Sensus